1. Trang chủ
  2. » Mẫu Slide

ĐỀ THI THỬ MÔN ANH THPT CHUYÊN ĐAI HOC VINH lần 1 – 2018

31 21 0

Đang tải... (xem toàn văn)

Tài liệu hạn chế xem trước, để xem đầy đủ mời bạn chọn Tải xuống

THÔNG TIN TÀI LIỆU

Thông tin cơ bản

Định dạng
Số trang 31
Dung lượng 396,97 KB

Nội dung

Lewis recruited Army officer William Clark to be his co-commander” – (Sau khi Hoa Kỳ mua Louisiana từ Pháp và biến nó thành lãnh thổ mới nhất vào năm 1803, Tổng thống Thomas Jefferson [r]

(1)

1 ĐỀ THI THỬ MÔN ANH THPT CHUYÊN ĐAI HOC VINH lần – 2018

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

Question 1: A change B champagne C channel D choice Question 2: A cities B areas C envelops D days

Mark the letter A, B, C, or D on you answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions

Question 3: A ornamental B computer C courageous D industrial Question 4: A identity B modernize C impressive D emotion

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

Question 5: I haven’t read any medical books or articles on the subject for a long time, so I’m with recent developments

A out of reach B out of the condition C out of touch D out of the question Question 6: Kate didn’t enjoy the roller coaster ride because it was experience of her life A the most terrifying B the most terrified C a most terrified D far more terrifying Question 7: I assume that you are acquainted this subject since you are responsible writing the accompanying materials

A to/for B with/for C to/to D with/with

Question 8: Everyone in both cars injured in the accident last night, ?

A was/weren’t they B were/ weren’t they C was/ wasn’t he D were/ were they Question 9: When the Titanic started sinking, the passengers were

A horrifying B apprehensive C panic-stricken D weather-beaten Question 10: Jack has a collection of

A old valuable Japanese postage stamps B old Japanese valuable postage stamps C valuable Japanese old postage stamps D valuable old Japanese postage stamps Question 11: By appearing on the soap powder commercials, she became a name

A housekeeper B housewife C household D house

Question 12:- Jenny: “Was Linda asleep when you came home?” -Jack: “No She TV.”

(2)

2

A watched B had watched C was watching D has been watching

Question 13: This class, is a prerequisite for microbiology, is so difficult that I would rather drop it

A that B when C where D which

Question 14: During the campaign when Lincoln was first a(n) for the Presidency, the slaves on the far-off plantations, miles from any railroad or large city or daily newspaper, knew what the issues involved were

A competitor B contestant C applicant D candidate

Question 15: - Peter: “What your flight?”

-Mary: “There was a big snowstorm in Birmingham that delayed a lot of flights.”

A held up B postponed up C delayed up D up

Question 16: his poor English, he managed to communicate his problem very clearly

A Because B Even though C Because of D In spite of

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges

Question 17: Jane is talking to Billy about the meeting -Jane: “Is everybody happy with the decision?” -Billy: “ ”

A That sounds like fun B Yes, it is certainly

C No, have you? D Not really

Question 18: Lucy is asking for permission to play the guitar at Pete’s home -Lucy: “Is it all right if I play the guitar in here while you’re studying?” -Pete: “ ”

A Oh, I wish you wouldn’t B Well, I’d rather not C Well, actually, I’d prefer it if you didn’t D Well, if only you didn’t

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

Question 19: Nutritionists believe that vitamins circumvent diseases

A defeat B nourish C help D treat

Question 20: Adverse weather conditions made it difficult to play the game

A favorable B bad C comfortable D severe

(3)

3 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in

meaning to each of the following questions

Question 21: "I have never been to Russia I think I shall go there next year.” said Bill A Bill said that he had never been to Russia and he thought he would go there the next year B Bill said that he would have never been to Russia and he thinks he would go there the next year C Bill said that he had never been to Russia and he thinks he will go there the next year

D Bill said that he has never been to Russia and he thinks he would go there the next year Question 22: People believed that Jane retired because of her poor health

A Jane is believed to have retired because of her poor health B Jane was believed to have retired because of her poor health C It is believed that Jane retired because of her poor health D Jane retired because of her poor health was believed

Question 23: Charles would have won the essay contest if he had typed his paper A Charles won the essay contest in spite of not typing his paper

B Charles did not win the essay contest because he did not type his paper C Typing his paper made Charles win the essay contest

D Charles did not win the essay contest even though he typed his paper

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 24 to 30

Duncan Phyfe made some of the most beautiful furniture found in America His family name was originally Fife, and he was born in Scotland in 1768 In 1784, the Fife family immigrated to Albany, New York where Duncan’s father opened a cabinetmaking shop Duncan followed his father’s footsteps and was apprenticed to a cabinetmaker After completing his training, Duncan moved to New York City

Duncan Fife was first mentioned in the 1792 NYC Directory as a furniture “joiner” in business at Broad Street Two years later, he moved, expanded his business, and changed his name to Phyfe He was a quiet-living, God-fearing young man who felt his new name would probably appeal to potential customers who were definitely anti-British in this post-Revolutionary War period

Duncan Phyfe’s name distinguished him from his contemporaries Although the new spelling helped him better compete with French emigrant craftsmen, his new name had more to with hanging it on a sign over his door stoop

(4)

4 The artisans and merchants who came to America discovered a unique kind of freedom They were no longer restricted by class and guild traditions of Europe For the first time in history, a man learned that by working hard, he could build his business based on his own name and reputation and quality of work

Phyfe’s workshop apparently took off immediately At the peak of his success, Phyfe

employed 100 craftsmen Some economic historians point to Phyfe as having employed division of labor and an assembly line What his workshop produced shows Phyfe’s absolute dedication to quality in workmanship Each piece of furniture was made of the best available materials He was reported to have paid $1,000 for a single Santo Domingo mahogany log

Phyfe did not create new designs Rather, he borrowed from a broad range of the period’s classical styles, Empire, Sheraton, Regency, and French Classical among them Nevertheless, Phyfe’s high quality craftsmanship established him as America’s patriotic interpreter of European design in the late eighteenth and early nineteenth centuries

Although the number of pieces produced by Duncan Phyfe’s workshop is enormous,

comparatively few marked or labeled pieces have been found extant In antiques shops and auctions, collectors have paid $11,000 for a card table, $24,200 for a tea table, and $93,500 for a sewing table Question 24: What is the main idea of the passage?

A The business of cabinetmaking B The significance of Duncan Phyfe’s name C Duncan Phyfe’s life and career D Duncan Phyfe’s cabinetmaking designs Question 25: According to the passage, which of the following does the author imply?

A Duncan Fife and his father had the same first name B Duncan Fife worked for his father in Scotland

C Duncan Fife and his father were in the same business D Duncan Phyfe made over 100 different kinds of tables

Question 26: Which choice does the word “it” in paragraph refer to?

A His spelling B His chair C His French D His name

Question 27: Which choice is closest in meaning to the word “guild” in paragraph 4?

A Verdict of a jury B Organization of craftsmen

C Political party of emigrants D Immigrants’ club

Question 28: In his business, Duncan Phyfe used all of the following EXCEPT

A division of labor B an assembly line

C continental designs D the least expensive materials

Question 29: Based on the information in the passage, what can be inferred about Duncan Phyfe’s

(5)

5 death?

A He died in the eighteenth century B He died in Albany C He died in the nineteenth century D He died in Scotland Question 30: The author implies that

A furniture from Duncan Phyfe’s workshop no longer exists

B furniture from Duncan Phyfe’s workshop costs a lot of money today C furniture from Duncan Phyfe’s workshop was ignored by New Yorkers D furniture from Duncan Phyfe’s workshop was made by his father

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35

A rainbow is an optical display of color that usually appears in the sky when a beam of sunlight refracts through millions of raindrops Each (31) color from the spectrum is then sent to your eyes For this to happen, the angle between the ray of light, the raindrop and the human eye must be between 40 and 42 degrees

After studying rainbows in (32) , Sir Isaac Newton was able to explain how they are formed However, he was color blind, so he had to rely on the eyes of his assistant, who could easily (33) all the seven colors: red, orange, yellow, green, blue, indigo and violet His assistant could also clearly tell the difference between indigo and violet

There are two types of rainbows Primary rainbows are the most common and have the most distinctive colors, with red appearing on the outside of the arc and violet on the inside Secondary rainbows are unusual because the light is reflected twice within the raindrop before it (34) a rainbow, so the colors are in reverse order and not as bright as primary rainbows

There is a popular myth that if you reach the end of a rainbow, you will find a pot of gold waiting for you In fact, it is impossible to this, because a rainbow has no end - as you go towards the point where the rainbow seems to touch the ground, it moves away from you as quickly as you (35)

Question 31: A single B divided C detached D separate

Question 32: A depth B width C breadth D length

Question 33: A realize B discover C understand D recognize Question 34: A forms B grows C develops D shapes

Question 35: A progress B arrive C get D approach

(6)

6 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

Question 36: Laws on military service since 1960 still hold good

A remains for good B is still in good condition

C stands in life D remains in effect

Question 37: The expression “out of the frying pan and into the fire” means to go from one dilemma to a worse one

A situation B predicament C solution D embarrassment

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions

Question 38: The government knows the extent of the problem The government needs to take action soon

A The government knows the extent of the problem whereas it needs to take action soon B The government knows the extent of the problem so that it needs to take action soon C Knowing the extent of the problem, the government needs to take action soon

D The government knows the extent of the problem, or else it needs to take action soon Question 39: The substance is very toxic Protective clothing must be worn at all times A Since the substance is very toxic, so protective clothing must be worn at all times B So toxic is the substance that protective clothing must be worn at all times

C The substance is such toxic that protective clothing must be worn at all times D The substance is too toxic to wear protective clothing at all times

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions

Question 40: (A) Once you have finished an article and (B) identified its main ideas, it may not (C) be necessary to reread it (D) again

Question 41: An ambitious person (A) is committed to (B) improve his or her (C) status (D) at work

Question 42: (A) Generally, Europe and Asia (B) are regarded as being distinct continents, but they are simply (C) vast geography divisions of the larger lad mass (D) known as Eurasia

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the

(7)

7 correct answer to each of the questions from 43 to 50

After the United States purchased Louisiana from France and made it their newest territory in 1803, President Thomas Jefferson called for an expedition to investigate the land the United States had bought for $15 million Jefferson’s secretary, Meriwether Lewis, a woodsman and a hunter from childhood, persuaded the president to let him lead this expedition Lewis recruited Army officer William Clark to be his co-commander The Lewis and Clark expedition led the two young

explorers to discover a new natural wealth of variety and abundance about which they would return to tell the world

When Lewis and Clark departed from St Louis in 1804, they had twenty-nine in their party, including a few Frenchmen and several men from Kentucky who were well-known frontiersmen Along the way, they picked up an interpreter named Toussant Charbonneau and his Native

American wife, Sacajawea, the Shoshoni “Bird Woman” who aided them as guide and peacemaker and later became an American legend

The expedition followed the Missouri River to its source, made a long portage overland though the Rocky Mountains, and descended the Columbia River to the Pacific Ocean On the journey, they encountered peaceful Otos, whom they befriended, and hostile Teton Sioux, who demanded tribute from all traders They also met Shoshoni, who welcomed their little sister Sacajawea, who had been abducted as a child by the Mandans They discovered a paradise full of giant buffalo herds and elk and antelope so innocent of human contact that they tamely approached the men The explorers also found a hell blighted by mosquitoes and winters harsher than anyone could reasonably hope to survive They became desperately lost, then found their way again Lewis and Clark kept detailed journals of the expedition, cataloging a dazzling array of new plants and animals, and even

unearthing the bones of a forty-five-foot dinosaur

When the party returned to St Louis in 1806 after travelling almost 8,000 miles, they were eagerly greeted and grandly entertained Their glowing descriptions of this vast new West provided a boon to the westward migration now becoming a permanent part of American life The journals written by Lewis and Clark are still widely read today

Question 43: The purpose of the Lewis and Clark expedition was A to establish trade with the Otos and Teton Sioux

B to explore territory purchased by the United States C to purchase land from France

D to find the source of the Missouri River

Question 44: Where in the passage does the author mention hardship faced by the expedition?

(8)

8

A Lines 4-6 B Lines 8-10 C Lines 12-13 D Lines 16-17

Question 45: It can be inferred that Sacajawea

A married a Shoshoni interpreter B abducted a child

C demanded tribute from the traders D is a well-known American heroine Question 46: The word “they” in paragraph refers to

A elk and antelope B buffalo herds

C the members of the expedition D Shoshoni and Mandans Question 47: The word “blighted” in paragraph is closest in meaning to

A increased B ruined C swollen D driven

Question 48: Lewis and Clark encountered all of the following EXCEPT

A mountains B buffaloes C dinosaur herds D friendly people Question 49: The word “boon” in paragraph is closest in meaning to

A power B hurdle C benefit D conclusion

Question 50: It can be inferred from the passage that the Lewis and Clark expedition A experienced more hardships than successes

B encouraged Americans to move to the West

C probably cost the United States more than $15 million D caused the deaths of some of the explorers

- The end -

(9)

9

GIẢI CHI TIẾT

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

Question 1: A change B champagne C channel D choice Đáp án B

Phần gạch chân đáp án B phát âm /ʃ/, đáp án lại phát âm /tʃ/ A change /tʃeɪndʒ/ (n+v): thay đổi, thay đổi

B champagne /ʃæmˈpeɪn/ (n): rượu sâm panh C channel /ˈtʃæn.əl/ (n): eo biển, mương, ngạch D choice /tʃɔɪs/ (n): lựa chọn

Question 2: A cities B areas C envelops D days Đáp án C

Phần gạch chân đáp án C phát âm /s/, đáp án lại phát âm /z/ A cities /ˈsɪ.tiz/ (n): thành phố

B areas /ˈeə.riəz/ (n): khu vực

C envelops /ɪnˈve.ləps/ (v): bao, bọc, phủ D days /deɪz/ (n): ngày

Lưu ý: Cách phát âm đuôi “s/es”

- Phát âm /s/ từ có tận phụ âm vô thanh: /ð/, /p/, /k/, /f/, /t/ - Phát âm /iz/ từ có tận âm: /s/, /z/, /ʃ/, /tʃ/, /ʒ/, /dʒ/

- Phát âm /z/ từ có tận nguyên âm phụ âm hữu lại

(10)

10 Mark the letter A, B, C, or D on you answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions

Question 3: A ornamental B computer C courageous D industrial Đáp án A Trọng âm rơi vào âm tiết thứ 3, đáp án lại rơi vào âm tiết thứ A ornamental /ˌɔː.nəˈmen.təl/ (adj): có tính trang hồng, trang trí

B computer /kəmˈpjuː.tər/ (n): máy tính

C courageous /kəˈreɪ.dʒəs/ (adj): can đảm, dũng cảm D industrial /ɪnˈdʌs.tri.əl/ (adj): thuộc công nghiệp

Question 4: A identity B modernize C impressive D emotion Đáp án B Trọng âm rơi vào âm tiết thứ nhất, đáp án lại rơi vào âm tiết thứ A identity /aɪˈden.tə.ti/ (n): tính đồng nhất, giống

B modernize /ˈmɒ.dən.aɪz/ (v): đại hóa C impressive /ɪmˈpre.sɪv/ (adj): ấn tượng

D emotion /ɪˈməʊ.ʃən/ (n): xúc cảm, xúc động

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

Question 5: I haven’t read any medical books or articles on the subject for a long time, so I’m with recent developments

A out of reach B out of the condition C out of touch D out of the question Đáp án C

Câu hỏi từ vựng

A out of reach: tầm với

B out of condition: không khỏe

C out of touch with smt/sbd: khơng cịn liên lạc/liên hệ với D out of the question: khơng thể xảy

Chỉ có đáp án C hợp nghĩa

Dịch: Tôi lâu không đọc sách y học hay báo liên quan tới y học, nên tơi khơng cịn liên hệ tới phát triển gần

Question 6: Kate didn’t enjoy the roller coaster ride because it was experience of her life A the most terrifying B the most terrified C a most terrified D far more terrifying Đáp án A

Chủ điểm ngữ pháp liên quan tới Tính từ “ing” “ed”

(11)

11 -Tính từ “ing”: dùng để miêu tả ai, mang lại cảm giác cho đối tượng khác Eg: She is very boring (Cô nhạt nhẽo – Người khác cảm thấy cô người nhạt nhẽo) -Tính từ “ed”: dùng để miêu tả cảm thấy

Eg: She is very bored (Cô chán nản – Bản thân cô tự cảm thấy chán nản) Ngồi ra, dạng so sánh tính từ dài: the most + adj-dài + N

Dịch: Kate khơng thích trị tàu lượn trải nghiệm kinh hồng đời Question 7: I assume that you are acquainted this subject since you are responsible writing the accompanying materials

A to/for B with/for C to/to D with/with

Đáp án B

Cấu trúc: Tobe acquainted with smt/sbd: quen biết ai/cái Tobe responsible for smt: chịu trách nhiệm

Dịch: Tơi cho bạn thơng thạo vấn đề bạn chịu trách nhiệm soạn thảo tài liệu kèm Question 8: Everyone in both cars injured in the accident last night, ?

A was/weren’t they B were/ weren’t they C was/ wasn’t he D were/ were they Đáp án A

Chủ điểm ngữ pháp liên quan tới Câu hỏi

Chủ ngữ “everyone” => chia động từ số “was”

=>Đại từ câu hỏi “they” => động từ câu hỏi đuôi “weren’t”

Dịch: Mọi người xe bị thương vụ tai nạn tối qua, có phải không? Question 9: When the Titanic started sinking, the passengers were

A horrifying B apprehensive C panic-stricken D weather-beaten Đáp án C

Câu hỏi từ vựng

A horrifying (adj): kinh hãi, kinh hoàng B apprehensive (adj): e sợ

C panic-stricken (adj): hoảng sợ, hoang mang sợ hãi

D weather-beaten (adj): dầu sương dãi nắng, lộng gió (bờ biển)

2 đáp án A C hợp nghĩa câu ta không chọn A mơ tả cảm xúc người khơng dùng tính từ đuôi “ing”

Dịch: Khi tàu Titanic bắt đầu chìm, hành khách hoảng sợ độ Question 10: Jack has a collection of

(12)

12 A old valuable Japanese postage stamps B old Japanese valuable postage stamps

C valuable Japanese old postage stamps D valuable old Japanese postage stamps Đáp án D

Chủ điểm ngữ pháp liên quan tới Thứ tự tính từ miêu tả cụm danh từ Opinion - tính từ quan điểm, đánh giá (beautiful, wonderful, terrible…) Size - tính từ kích cỡ (big, small, long, short, tall…

Age - tính từ độ tuổi (old, young, old, new…)

Shape - tính từ hình dạng (circular, square, round, rectangle ) Color - tính từ màu sắc (orange, yellow, light blue…)

Origin – tính từ nguồn gốc, xuất xứ (Japanese, American, Vietnamese…) Material – tính từ chất liệu (stone, plastic, leather, steel, silk…)

Purpose – tính từ mục đích, tác dụng

OSASCOMP: Ông Sáu Ăn Súp Cơm Ông Mập Phì

Từ chọn đáp án D valuable (quý giá, có giá trị - Opinion) old (cổ - Age) Japanese (Nhật – Origin) postage stamps (tem bưu – Nouns)

Question 11: By appearing on the soap powder commercials, she became a name

A housekeeper B housewife C household D house

Đáp án C

Thành ngữ: A household name: người biết đến, tiếng

Dịch: Bằng việc xuất quảng cáo bột giặt, cô trở nên tiếng Question 12:- Jenny: “Was Linda asleep when you came home?”

-Jack: “No She TV.”

A watched B had watched C was watching D has been watching

Đáp án C

Chủ điểm ngữ pháp liên quan tới Thời

Thì Qúa khứ tiếp diễn (was/were V-ing) diễn tả hành động xảy thời điểm khứ

Dịch:

-Jenny: “Có phải Lindo ngủ cậu trở nhà?” -Jack: “Khơng Lúc xem tv”

Question 13: This class, is a prerequisite for microbiology, is so difficult that I would rather drop it

A that B when C where D which

(13)

13 Đáp án D

Chủ điểm ngữ pháp liên quan tới Mệnh đề quan hệ

A that – Đại từ quan hệ (ĐTQH) thay cho who, whom, which Mệnh đề quan hệ xác định, “that” không đứng sau dấu phẩy

B when- ĐTQH thời gian C where- ĐTQH nơi chốn

D which- ĐTQH thay cho danh từ vật, đóng chức làm chủ ngữ tân ngữ câu Ở câu này, ta cần ĐTQH thay cho “this class” nên ta bỏ đáp án B, C Do “that” không đứng sau dấu phẩy nên ta chọn D which đáp án cuối

Dịch: Lớp học kiện tiên cho mơn vi sinh vật học, khó tới nỗi muốn bỏ Question 14: During the campaign when Lincoln was first a(n) for the Presidency, the slaves on the far-off plantations, miles from any railroad or large city or daily newspaper, knew what the issues involved were

A competitor B contestant C applicant D candidate

Đáp án D

Câu hỏi từ vựng

A competitor (n): đối thủ, người cạnh tranh B contestant (n): đối thủ, người tranh giải C applicant (n): người nộp đơn xin việc D candidate (n): ứng cử viên

Dịch: Trong chiến dịch tranh cử Lincoln ứng cử viên cho chức vụ Tổng thống, nô lệ đồn điền xa xôi, từ tuyến đường sắt hay thành phố lớn nào, biết đến vấn đề liên quan

Question 15: - Peter: “What your flight?”

-Mary: “There was a big snowstorm in Birmingham that delayed a lot of flights.”

A held up B postponed up C delayed up D up

Đáp án A

Câu hỏi từ vựng

A Hold up = delay: trì hỗn

B Động từ “postpone” không với “up” C Động từ “delay” không với “up” D hang up: dập máy

Dịch: - Peter: “Chuyện trì hỗn chuyến bay bạn”

(14)

14 -Mary: “Trận bão tuyết lớn Birmingham khiến nhiều chuyến bay bị trì hỗn”

Question 16: his poor English, he managed to communicate his problem very clearly

A Because B Even though C Because of D In spite of

Đáp án D

Câu hỏi từ vựng

A Because + clause: Bởi = C Because of + N/V-ing B Even though + clause: Mặc dù = D In spite of + N/V-ing

Dựa vào nghĩa câu cấu trúc ngữ pháp ta chọn đáp án D

Dịch: Mặc dù vốn Tiếng Anh kém, anh cố gắng giải thích vấn đề cách rõ ràng Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to

complete each of the following exchanges

Question 17: Jane is talking to Billy about the meeting -Jane: “Is everybody happy with the decision?” -Billy: “ ”

A That sounds like fun B Yes, it is certainly

C No, have you? D Not really

Đáp án D

Jane nói chuyện với Billy họp

-Jane: “Mọi người hài lòng với định chứ?” -Billy: “ ”

A Nghe hài hước B Ừ, chắn C Không, bạn có khơng? D Khơng hẳn

Chỉ có đáp án D hợp lí

Question 18: Lucy is asking for permission to play the guitar at Pete’s home -Lucy: “Is it all right if I play the guitar in here while you’re studying?” -Pete: “ ”

A Oh, I wish you wouldn’t B Well, I’d rather not C Well, actually, I’d prefer it if you didn’t D Well, if only you didn’t Đáp án C

Lucy xin phép việc chơi ghi-ta nhà Pete

(15)

15 -Lucy: “Ổn tớ chơi ghi-ta cậu học?”

-Pete: “ ” A Tớ ước cậu đừng B Ờ thì, tớ khơng muốn

C Thực thì, tớ thoải mái cậu đừng chơi D Chà, cậu không chơi

Đáp án C phù hợp nhất, thể từ chối cách tế nhị

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

Question 19: Nutritionists believe that vitamins circumvent diseases

A defeat B nourish C help D treat

Đáp án B

Circumvent (v): phá vỡ, làm hỏng, ngăn ngừa >< B nourish (v): nuôi dưỡng Các đáp án lại

A defeat (v): đánh bại C help (v): giúp đỡ

D treat (v): điều trị, đối xử

Dịch: Các chuyên gia dinh dưỡng tin vitamin ngăn ngừa bệnh tật Question 20: Adverse weather conditions made it difficult to play the game

A favorable B bad C comfortable D severe Đáp án A

Adverse (adj): bất lợi,có hại >< A favorable (adj): thuận lợi, có ích Các đáp án cịn lại:

B bad (adj): xấu C comfortable (adj: thoải mái

D severe (adj): gay go, khốc liệt, khắt khe

Dịch: Các điều kiện thời tiết bất lợi khiến cho việc chơi trị chơi trở nên khó khăn

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions

Question 21: "I have never been to Russia I think I shall go there next year.” said Bill A Bill said that he had never been to Russia and he thought he would go there the next year

(16)

16 B Bill said that he would have never been to Russia and he thinks he would go there the next year C Bill said that he had never been to Russia and he thinks he will go there the next year

D Bill said that he has never been to Russia and he thinks he would go there the next year Đáp án A

“Tôi chưa Nga Tôi nghĩ tơi tới vào năm sau”- Bill nói

= A Bin nói anh chưa Nga anh nghĩ anh tới vào năm sau Chủ điểm ngữ pháp liên quan tới Câu trực tiếp- gián tiếp

Khi chuyển từ câu trực tiếp sang câu gián tiếp ta cần lùi động từ, đáp án B, C, D vi phạm điều (động từ “think” chưa lùi thì)

Question 22: People believed that Jane retired because of her poor health A Jane is believed to have retired because of her poor health

B Jane was believed to have retired because of her poor health C It is believed that Jane retired because of her poor health D Jane retired because of her poor health was believed Đáp án B

Chủ điểm ngữ pháp liên quan tới Câu tường thuật

People/they +think/say/suppose/believe/consider/report + that clause = It tobe + thought/said/supposed/believed/considered/reported + that clause = S + tobe + thought/said/supposed/ believed/considered/reported + to V A- sai “is” => “was”

C- sai “is” => “was”

D- sai ngữ pháp ngữ nghĩa

Dịch: Mọi người tin Jane nghỉ hưu sức khỏe = B Jane cho nghỉ hưu sức khỏe

Question 23: Charles would have won the essay contest if he had typed his paper A Charles won the essay contest in spite of not typing his paper

B Charles did not win the essay contest because he did not type his paper C Typing his paper made Charles win the essay contest

D Charles did not win the essay contest even though he typed his paper Đáp án B

Charles thắng thi viết tiểu luận anh đánh máy thi

= Charles không thắng thi viết tiểu luận anh không đánh máy thi

Chú ý: Câu điều kiện loại 3: If S had PII, S would have PII – Diễn tả giả định khơng có thật

(17)

17 khứ

Các đáp án lại sai nghĩa:

A Charles thắng thi viết tiểu luận anh không đánh máy thi C Việc đánh máy thi khiến Charles thắng thi viết tiểu luận

D Charles không thắng thi viết tiểu luận anh đánh máy thi

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 24 to 30

Duncan Phyfe made some of the most beautiful furniture found in America His family name was originally Fife, and he was born in Scotland in 1768 In 1784, the Fife family immigrated to Albany, New York where Duncan’s father opened a cabinetmaking shop Duncan followed his father’s footsteps and was apprenticed to a cabinetmaker After completing his training, Duncan moved to New York City

Duncan Fife was first mentioned in the 1792 NYC Directory as a furniture “joiner” in business at Broad Street Two years later, he moved, expanded his business, and changed his name to Phyfe He was a quiet-living, God-fearing young man who felt his new name would probably appeal to potential customers who were definitely anti-British in this post-Revolutionary War period

Duncan Phyfe’s name distinguished him from his contemporaries Although the new spelling helped him better compete with French emigrant craftsmen, his new name had more to with hanging it on a sign over his door stoop

The artisans and merchants who came to America discovered a unique kind of freedom They were no longer restricted by class and guild traditions of Europe For the first time in history, a man learned that by working hard, he could build his business based on his own name and reputation and quality of work

Phyfe’s workshop apparently took off immediately At the peak of his success, Phyfe

employed 100 craftsmen Some economic historians point to Phyfe as having employed division of labor and an assembly line What his workshop produced shows Phyfe’s absolute dedication to quality in workmanship Each piece of furniture was made of the best available materials He was reported to have paid $1,000 for a single Santo Domingo mahogany log

Phyfe did not create new designs Rather, he borrowed from a broad range of the period’s classical styles, Empire, Sheraton, Regency, and French Classical among them Nevertheless, Phyfe’s high quality craftsmanship established him as America’s patriotic interpreter of European design in the late eighteenth and early nineteenth centuries

(18)

18 Although the number of pieces produced by Duncan Phyfe’s workshop is enormous,

comparatively few marked or labeled pieces have been found extant In antiques shops and auctions, collectors have paid $11,000 for a card table, $24,200 for a tea table, and $93,500 for a sewing table Question 24: What is the main idea of the passage?

A The business of cabinetmaking B The significance of Duncan Phyfe’s name C Duncan Phyfe’s life and career D Duncan Phyfe’s cabinetmaking designs Question 25: According to the passage, which of the following does the author imply?

A Duncan Fife and his father had the same first name B Duncan Fife worked for his father in Scotland

C Duncan Fife and his father were in the same business D Duncan Phyfe made over 100 different kinds of tables

Question 26: Which choice does the word “it” in paragraph refer to?

A His spelling B His chair C His French D His name

Question 27: Which choice is closest in meaning to the word “guild” in paragraph 4?

A Verdict of a jury B Organization of craftsmen

C Political party of emigrants D Immigrants’ club

Question 28: In his business, Duncan Phyfe used all of the following EXCEPT

A division of labor B an assembly line

C continental designs D the least expensive materials

Question 29: Based on the information in the passage, what can be inferred about Duncan Phyfe’s death?

A He died in the eighteenth century B He died in Albany C He died in the nineteenth century D He died in Scotland Question 30: The author implies that

A furniture from Duncan Phyfe’s workshop no longer exists

B furniture from Duncan Phyfe’s workshop costs a lot of money today C furniture from Duncan Phyfe’s workshop was ignored by New Yorkers D furniture from Duncan Phyfe’s workshop was made by his father Giải chi tiết

24 Đáp án C

Đâu ý đoạn văn?

A Việc kinh doanh ngành đồ gỗ mỹ nghệ B Ý nghĩa tên Duncan Phyfe

(19)

19 C Cuộc đời nghiệp Duncan Phyfe

D Việc thiết kế đồ gỗ mỹ nghệ D Duncan Phyfe

Giải thích: Xuyên suốt tồn nói Duncan Phyfe khía cạnh đời nghiệp làm đồ nội thất ông

Một số dẫn chứng như:

+ “he was born in Scotland in 1768 In 1784, the Fife family immigrated to Albany, New York where Duncan’s father opened a cabinetmaking shop Duncan followed his father’s footsteps and was apprenticed to a cabinetmaker” – (Ông sinh Scotland vào năm 1768, gia đình ơng nhập cư vào Albany, New York- nơi mà cha ông mở cửa hàng đồ gỗ mĩ nghệ Duncan nối gót cha theo học nghề đồ gỗ mĩ nghệ)

+ “Two years later, he moved, expanded his business, and changed his name to Phyfe” – (2 năm sau, ông rời mở rộng việc kinh doanh, đổi tên thành Phyfe”

+ “At the peak of his success, Phyfe employed 100 craftsmen” – (Vào thời kì đỉnh cao thành cơng, Phyfe th 100 thợ thủ công)

25 Đáp án C

Theo đoạn văn, tác giả ám điều sau đây? A Duncan Fife cha ơng có tên riêng B Duncan Fife làm việc cho cha ông Scotland

C Duncan Fife cha ơng ta có nghiệp kinh doanh giống D Duncan Phyfe chế tác 100 loại bàn khác

Dẫn chứng đoạn 1: “Duncan followed his father’s footsteps and was apprenticed to a cabinetmaker” – (Duncan nối gót cha theo học nghề đồ gỗ mĩ nghệ)

26 Đáp án D

Từ “it” đoạn đề cập tới A cách đánh vần

B ghế C tiếng Pháp D tên

Đọc câu “it”: “Although the new spelling helped him better compete with French emigrant craftsmen, his new name had more to with hanging it on a sign over his door stoop” – (Mặc dù phát âm giúp ông cạnh tranh tốt với thợ thủ công nhập cư người Pháp, tên mới có nhiều điều đáng để nói khắc thành dấu hiệu chặn cửa)

27 Đáp án B

(20)

20 Câu hỏi từ vựng

Từ “guild” đoạn đồng nghĩa với? A Lời phán bồi thẩm đoàn B Tổ chức người thợ thủ cơng C Đảng trị người nhập cư D Câu lạc người nhập cư

Guild (n): phường, hội, tập thể, tổ chức

Các đáp án A, C, D khơng có nội dung liên quan

Tạm dịch: “They were no longer restricted by class and guild traditions of Europe” – (Họ không cịn bị giới hạn, cấm đốn tầng lớp hay tổ chức truyền thống Châu Âu)

28 Đáp án D

Trong nghiệp mình, Duncan Phyfe sử dụng tới tất điều sau đây, NGOẠI TRỪ

A phân chia lực lượng lao động B dây chuyền lắp ráp

C thiết kế nội địa

D vật liệu tốn

Các dẫn chứng A, B, C tìm thấy bài:

+ Đoạn 5: “At the peak of his success, Phyfe employed 100 craftsmen Some economic historians point to Phyfe as having employed division of labor (A) and an assembly line (B)” – (Vào thời kì đỉnh cao thành công, Phyfe thuê 100 thợ thủ công Một số nhà sử gia kinh tế Phyfe áp dụng phân công lao động dây chuyền lắp ráp)

+ Đoạn – (C): “Phyfe did not create new designs Rather, he borrowed from a broad range of the period’s classical styles, Empire, Sheraton, Regency, and French Classical among them ” – (Phyfe không tạo thiết kế Thay vào đó, ơng vay mượn từ loạt phong cách cổ điển thời kỳ, Empire, Sheraton, Regency, Pháp cổ điển số đó)

Ngồi có dẫn chứng chứng minh D sai, nằm đoạn 5: “Each piece of furniture was made of the best available materials He was reported to have paid $1,000 for a single Santo Domingo mahogany log” – (Từng phần đồ nột thất làm từ chất liệu có sẵn tốt thất Ơng cho chi 1000 đô cho khúc gỗ gụ Santo Domingo)

29 Đáp án C

Dựa vào thơng tin có đoạn văn, suy điều từ chết Duncan Phyfe? A Ông qua đời vào kỉ 18

(21)

21 B Ông qua đời Albany

C Ông qua đời vào kỉ 19 D Ơng qua đời Scotland Giải thích:

Trong đoạn văn không đề cập trực tiếp tới thời gian địa điểm qua đời Phyfe, nên ta cần suy ta từ kiện có

+ Đoạn đầu tiên: “he was born in Scotland in 1768” – (Ông sinh Scotland vào năm 1768) + Cuối đoạn 5: “Nevertheless, Phyfe’s high quality craftsmanship established him as America’s patriotic interpreter of European design in the late eighteenth and early nineteenth centuries” – (Mặc dù vậy, nghiệp đồ thủ công mĩ nghệ chất lượng cao Phyfe giúp ông trở thành thông dịch quốc Mĩ thiết kế Châu Âu cuối kỉ 18 đầu kỉ 19)

=> Ơng sống qua đầu kỉ 19, sống tới kỉ 20 (vì tới kỉ 20 ơng 130 tuổi) =>Ông vào kỉ 19

30 Đáp án B

Tác giả ám

A đồ nột thất từ xưởng Duncan Phyfe khơng cịn tồn B đồ nột thất từ xưởng Duncan Phyfe có giá cao ngày

C đồ nột thất từ xưởng Duncan Phyfe bị người dân New York ngó lơ D đồ nột thất từ xưởng Duncan Phyfe làm cha ông

Dẫn chứng câu cuối cùng: “In antiques shops and auctions, collectors have paid $11,000 for a card table, $24,200 for a tea table, and $93,500 for a sewing table” – (Trong cửa hàng bán đồ cổ đấu giá, có nhà sưu tầm trả 11.000 đô la cho bàn đánh bài, 24.200 đô la cho bàn trà 93.500 đô la cho bàn mây) => giá trị đồ nội thất làm từ xưởng Phyfe ngày có giá cao

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35

A rainbow is an optical display of color that usually appears in the sky when a beam of sunlight refracts through millions of raindrops Each (31) color from the spectrum is then sent to your eyes For this to happen, the angle between the ray of light, the raindrop and the human eye must be between 40 and 42 degrees

After studying rainbows in (32) , Sir Isaac Newton was able to explain how they are formed However, he was color blind, so he had to rely on the eyes of his assistant, who could easily

(22)

22 (33) all the seven colors: red, orange, yellow, green, blue, indigo and violet His assistant could also clearly tell the difference between indigo and violet

There are two types of rainbows Primary rainbows are the most common and have the most distinctive colors, with red appearing on the outside of the arc and violet on the inside Secondary rainbows are unusual because the light is reflected twice within the raindrop before it (34) a rainbow, so the colors are in reverse order and not as bright as primary rainbows

There is a popular myth that if you reach the end of a rainbow, you will find a pot of gold waiting for you In fact, it is impossible to this, because a rainbow has no end - as you go towards the point where the rainbow seems to touch the ground, it moves away from you as quickly as you (35)

Question 31: A single B divided C detached D separate

Question 32: A depth B width C breadth D length

Question 33: A realize B discover C understand D recognize Question 34: A forms B grows C develops D shapes

Question 35: A progress B arrive C get D approach

Giải chi tiết 31 Đáp án D Câu hỏi từ vựng

A single (adj): có 1, đơn lẻ, đơn độc B divided (adj): bị tách ra; mâu thuẫn

C detached (adj): rời ra, tách ra, không lệ thuộc D separate (adj): riêng biệt, riêng rẽ

Chỉ có D hợp nghĩa

Dịch: Từng màu sắc riêng biệt từ tượng quang phổ đưa tới mắt bạn 32 Đáp án A

A depth (n): chiều sâu, bề sâu

B width (n): bề rộng, bề ngang = C breadth (n) D length (n): chiều dài độ dài

In depth: cách chuyên sâu

Dịch: Sau nghiên cứu cầu vồng cách chuyên sâu, Isaac Newton giải thích cách mà chúng hình thành

Dich:

33 Đáp án D

(23)

23 A realize (v) = to understand / to perceive or to catch the idea of something: cảm nhận, nhận biết, nhận thức được, hiểu được, ngộ etc thơng qua việc cân nhắc, tâm trí

B discover (v): khám phá ra, tìm C understand (v): hiểu

D recognize (v) = to identify / to distinguish one thing from another: nhận diện (bằng việc nhìn mắt), phân biệt, nhận (đã gặp, người quen cũ, lâu không gặp), nhận nhau, ghi nhận giao dịch vào sổ (kế toán) etc

Dựa vào việc phân tích nghĩa ta chọn D

Dịch: Mặc dù vậy, bị mắc hội chứng mù màu nên ông phải dựa vào mắt người trợ lí- người dễ dàng phân biệt tất màu: đỏ, cam, vàng, xanh lá, xanh dương, màu chàm tím

34 Đáp án A

A forms (v): tạo thành, hình thành nên

B grows (v): trồng, làm cho phát triển, lớn lên C develops (v): phát triển

D shapes (v): định hình

Dịch: Loại thứ thường không phổ biến ánh sáng phải phản chiến tới lần thứ giọt mưa trước hình thành nên cầu vồng, màu sắc loại thứ có thứ tự ngược lại không rực rỡ loại thứ

35 Đáp án D

A progress (v): tiến bộ, tiến triển, phát triển B arrive (v): tới

C get (v): có được, lấy được, …

D approach (v): tiếp cận, đến gần, lại gần, tới gần

Dịch: Thực tế điều khơng thể, cầu vồng khơng có điểm kết thúc- bạn tới nơi mà cầu vồng dường chạm tới mặt đất, di chuyển xa bạn nhanh cách mà bạn tiếp cận

Dịch

Cầu vồng trình chiếu quang học màu sắc, thường xuất bầu trời có chùm ánh sáng mặt trời khúc xạ qua hàng triệu giọt mưa Từng màu sắc riêng biệt từ tượng quang phổ đưa tới mắt bạn Để tượng xảy ra, góc tia sáng, giọt mưa mắt người phải nằm khoảng từ 40 đến 42 độ

Sau nghiên cứu cầu vồng cách chun sâu, Isaac Newton giải thích

(24)

24 cách mà chúng hình thành Mặc dù vậy, bị mắc hội chứng mù màu nên ông phải dựa vào mắt người trợ lí- người dễ dàng phân biệt tất màu: đỏ, cam, vàng, xanh lá, xanh dương, màu chàm tím

Có loại cầu vồng Loại thứ phổ biến có màu sắt đặt biệt nhất, với màu đỏ xuất phần ngồi cung màu tím bên Loại thứ thường không phổ biến ánh sáng phải phản chiến tới lần thứ giọt mưa trước hình thành nên cầu vồng, màu sắc loại thứ có thứ tự ngược lại khơng rực rỡ loại thứ

Có truyền thuyết kể rằng, bạn tới chân cầu vồng, có hũ vàng chờ bạn Thực tế điều khơng thể, cầu vồng khơng có điểm kết thúc- bạn tới nơi mà cầu vồng dường chạm tới mặt đất, di chuyển xa bạn nhanh cách mà bạn tiếp cận

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

Question 36: Laws on military service since 1960 still hold good

A remains for good B is still in good condition

C stands in life D remains in effect

Đáp án D

Thành ngữ: (to) hold good: tác dụng = D remains in effect: giữ hiệu quả, hiệu lực Các đáp án lại:

A remains for good: tốt

B is still in good condition: cịn tình trạng tốt C stands in life: đứng đời

Dịch: Luật nghĩa vụ quân từ năm 1960 hiệu lực

Question 37: The expression “out of the frying pan and into the fire” means to go from one dilemma to a worse one

A situation B predicament C solution D embarrassment

Đáp án B

Dilemma (n): tiến thối lưỡng nan, tình trạng khó xử = B predicament (n): tình trạng khó xử, tình khó khăn

Các đáp án cịn lại:

A situation (n): tình huống, trường hợp C solution (n): giải pháp

(25)

25 D embarrassment (n): lúng túng, ngượng nghịu

Dịch: Cụm từ "ra khỏi chảo rán rơi lại vào lửa" có nghĩa từ tình khó khăn sang khó khăn khác

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions

Question 38: The government knows the extent of the problem The government needs to take action soon

A The government knows the extent of the problem whereas it needs to take action soon B The government knows the extent of the problem so that it needs to take action soon C Knowing the extent of the problem, the government needs to take action soon

D The government knows the extent of the problem, or else it needs to take action soon Đáp án C

Chính phủ biết mức độ vấn đề Chính phủ cần hành động sớm = C Biết mức độ vấn đề, phủ cần hành động sớm

Chủ điểm ngữ pháp liên quan tới Hiện phân từ (V-ing): dùng để miêu tả hành động xảy thời điểm có chủ ngữ

Các đáp án lại sai nghĩa:

A Chính phủ biết mức độ vấn đề cần phải hành động sớm B Chính phủ biết mức độ vấn đề để cần phải hành động sớm

D Chính phủ biết mức độ vấn đề, khơng cần phải hành động sớm

Question 39: The substance is very toxic Protective clothing must be worn at all times A Since the substance is very toxic, so protective clothing must be worn at all times B So toxic is the substance that protective clothing must be worn at all times

C The substance is such toxic that protective clothing must be worn at all times D The substance is too toxic to wear protective clothing at all times

Đáp án B

Chất độc Đồ bảo hộ bắt buộc trường hợp

= B Chất độc đồ bảo hộ bắt buộc trường hợp Các đáp án lại:

A- Sai ngữ pháp

Since + clause = Because + clause: Bởi

Một có “since” khơng có “so” Do đáp án sai thừa “so”

(26)

26 C- Sai ngữ pháp

S tobe + so adj + that clause = S tobe + such N + that clause : mà Câu sai “such”, đáng nhẽ theo cấu trúc phải “so”

D- Sai nghĩa: Chất độc để mặc đồ bảo hộ trường hợp Cấu trúc: S tobe too adj to V: không làm

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions

Question 40: (A) Once you have finished an article and (B) identified its main ideas, it may not (C) be necessary to reread it (D) again

Đáp án D

Sửa again => bỏ

Lỗi lặp chất reread = read again

Dịch: Một bạn hoành thành chủ đề xác định ý nó, việc đọc lại khơng cần thiết

Question 41: An ambitious person (A) is committed to (B) improve his or her (C) status (D) at work

Đáp án B

Sửa improve => improving

Cấu trúc: tobe committed to to V-ing: cam kết với việc

Dịch: Người tham vọng cam kết cải tiến địa vị công việc

Question 42: (A) Generally, Europe and Asia (B) are regarded as being distinct continents, but they are simply (C) vast geography divisions of the larger lad mass (D) known as Eurasia

Đáp án C

Sửa vast geography => vast geographical Trước danh từ “divisions” ta cần tính từ

Dịch: Nhìn chung, Châu Âu Châu Á coi lục địa riêng biệt, thực chúng đơn mảng lục địa tách từ khối lục địa lớn có biết tới Eurasia

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 43 to 50

After the United States purchased Louisiana from France and made it their newest territory in

(27)

27 1803, President Thomas Jefferson called for an expedition to investigate the land the United States had bought for $15 million Jefferson’s secretary, Meriwether Lewis, a woodsman and a hunter from childhood, persuaded the president to let him lead this expedition Lewis recruited Army officer William Clark to be his co-commander The Lewis and Clark expedition led the two young

explorers to discover a new natural wealth of variety and abundance about which they would return to tell the world

When Lewis and Clark departed from St Louis in 1804, they had twenty-nine in their party, including a few Frenchmen and several men from Kentucky who were well-known frontiersmen Along the way, they picked up an interpreter named Toussant Charbonneau and his Native

American wife, Sacajawea, the Shoshoni “Bird Woman” who aided them as guide and peacemaker and later became an American legend

The expedition followed the Missouri River to its source, made a long portage overland though the Rocky Mountains, and descended the Columbia River to the Pacific Ocean On the journey, they encountered peaceful Otos, whom they befriended, and hostile Teton Sioux, who demanded tribute from all traders They also met Shoshoni, who welcomed their little sister Sacajawea, who had been abducted as a child by the Mandans They discovered a paradise full of giant buffalo herds and elk and antelope so innocent of human contact that they tamely approached the men The explorers also found a hell blighted by mosquitoes and winters harsher than anyone could reasonably hope to survive They became desperately lost, then found their way again Lewis and Clark kept detailed journals of the expedition, cataloging a dazzling array of new plants and animals, and even

unearthing the bones of a forty-five-foot dinosaur

When the party returned to St Louis in 1806 after travelling almost 8,000 miles, they were eagerly greeted and grandly entertained Their glowing descriptions of this vast new West provided a boon to the westward migration now becoming a permanent part of American life The journals written by Lewis and Clark are still widely read today

Question 43: The purpose of the Lewis and Clark expedition was A to establish trade with the Otos and Teton Sioux

B to explore territory purchased by the United States C to purchase land from France

D to find the source of the Missouri River

Question 44: Where in the passage does the author mention hardship faced by the expedition?

A Lines 4-6 B Lines 8-10 C Lines 12-13 D Lines 16-17

Question 45: It can be inferred that Sacajawea

(28)

28 A married a Shoshoni interpreter B abducted a child

C demanded tribute from the traders D is a well-known American heroine Question 46: The word “they” in paragraph refers to

A elk and antelope B buffalo herds

C the members of the expedition D Shoshoni and Mandans Question 47: The word “blighted” in paragraph is closest in meaning to

A increased B ruined C swollen D driven

Question 48: Lewis and Clark encountered all of the following EXCEPT

A mountains B buffaloes C dinosaur herds D friendly people Question 49: The word “boon” in paragraph is closest in meaning to

A power B hurdle C benefit D conclusion

Question 50: It can be inferred from the passage that the Lewis and Clark expedition A experienced more hardships than successes

B encouraged Americans to move to the West

C probably cost the United States more than $15 million D caused the deaths of some of the explorers

Giải chi tiết 43 Đáp án B

Mục đích thám hiểm Lewis Clark để A thành lập mối quan hệ thương mại với Otos Teton Sioux B khám phá vùng lãnh thổ mà Hoa Kỳ mua

C mua đất từ Pháp

D tìm nguồn gốc sông Missouri

Dẫn chứng câu đoạn văn: “After the United States purchased Louisiana from France and made it their newest territory in 1803, President Thomas Jefferson called for an expedition to investigate the land the United States had bought for $15 million Jefferson’s

secretary, Meriwether Lewis, a woodsman and a hunter from childhood, persuaded the president to let him lead this expedition Lewis recruited Army officer William Clark to be his co-commander” – (Sau Hoa Kỳ mua Louisiana từ Pháp biến thành lãnh thổ vào năm 1803, Tổng thống Thomas Jefferson yêu cầu thám hiểm để điều tra mảnh đất mà Hoa Kỳ mua với giá 15 triệu USD Thư ký Jefferson, Meriwether Lewis, người thợ rừng thợ săn từ thơ ấu, thuyết phục Tổng thống để ông huy chuyến thám hiểm Lewis tuyển mộ thêm sĩ quan quân đội William Clark làm đồng huy với mình)

(29)

29 44 Đáp án D

Ở đâu đoạn văn tác giả đề cập đến khó khăn mà đồn thám hiểm phải đối mặt? A Dòng 4-6

B Dòng 8-10 C Dòng 12-13 D Dòng 16-17

Dòng 16-17: “The explorers also found a hell blighted by mosquitoes and winters harsher than anyone could reasonably hope to survive” – (Những nhà thám hiểm đồng thời nhận thấy có nhà tù bị làm cho tàn lụi muỗi mùa đơng khắc nghiệt người khó mà có hy vọng sống sót)

45 Đáp án D

Có thể suy luận Sacajawea

A kết hôn với thơng dịch viên người Shoshoni B bắt cóc đứa trẻ

C yêu cầu cống nạp từ thương nhân D nữ anh hùng tiếng người Mỹ

Dẫn chứng câu cuối đoạn 2: “Sacajawea, the Shoshoni “Bird Woman” who aided them as guide and peacemaker and later became an American legend” – (Sacajawea- biệt danh “Người phụ nữ chim” tộc Shoshoni, người giúp đỡ đoàn thám hiểm với tư cách người đường thơng dịch viên hịa bình, sau bà trở thành người hùng nước Mĩ)

46 Đáp án A

Từ “they” đoạn ám tới A hươu linh dương

B đàn trâu

C thành viên đoàn thám hiểm D người Shoshoni Mandans

Đọc câu chứa “they”: “They discovered a paradise full of giant buffalo herds and elk and

antelope so innocent of human contact that they tamely approached the men” – (Họ phát thiên đường đầy đàn trâu mộng, hươu cao cổ linh dương không sợ người, chúng hóa để tiếp xúc với người)

Như “they” “elk and antelope” 47 Đáp án B

(30)

30 Câu hỏi từ vựng

Từ “blighted” đoạn đồng nghĩa với A increased: tăng lên

B ruined: phá hủy

C swollen: sưng phồng, phình ra, căng D driven: lái

(to) blight: hỏng, làm hư hại, tàn phá = B ruin (v): tàn phá, làm hỏng, làm suy nhược 48 Đáp án C

Lewis and Clark chạm gặp phải điều sau đây, NGOẠI TRỪ A núi

B đàn trâu

C đàn khủng long D người thân thiện

Các đáp án A, B, D có dẫn chứng đoạn 3:

+ “The expedition followed the Missouri River to its source, made a long portage overland though the Rocky Mountains (A)” – (Đồn thám hiểm dọc theo sơng Missouri dẫn tới nguồn nó, thực chuyến dài qua dãy núi Rocky)

+ “They discovered a paradise full of giant buffalo herds (B)[…]” – (Họ phát thiên đường đầy đàn trâu mộng […])

+ “On the journey, they encountered peaceful Otos, whom they befriended (D)”- (Trong chuyến đi, họ gặp Otos, người mà họ đối xử bạn bè)

49 Đáp án C Câu hỏi từ vựng

Từ “boon” đoạn đồng nghĩa với từ đây? A power (n): lực, sức mạnh

B hurdle (n): chướng ngại vật C benefit (n): lợi ích

D conclusion (n): kết luận

Boon (n): mối lợi, lợi ích = C benefit 50 Đáp án B

Có thể suy từ đoạn văn thám hiểm Lewis Clark A trải qua nhiều khó khăn thành cơng

B khuyến khích người Mỹ di cư sang phương Tây

(31)

31 C khiến nước Mĩ trả 15 triệu USD

D gây chết số nhà thám hiểm

Dẫn chứng câu gần cuối cùng: “Their glowing descriptions of this vast new West provided a boon to the westward migration now becoming a permanent part of American life” – (Những lời mô tả sinh động họ chân trời phương Tây rộng lớn mang lại lợi ích cho di cư phía Tây mà trở thành phần vĩnh viễn tiểu sử nước Mĩ)

Ngày đăng: 17/04/2021, 22:14

TỪ KHÓA LIÊN QUAN

TÀI LIỆU CÙNG NGƯỜI DÙNG

TÀI LIỆU LIÊN QUAN

w